kulinarika
vino & tartufi
Tartufi – gurmanski presežek iz slovenskih gozdov
Tartufi so gobe, ki v sožitju z drevesnimi koreninami rastejo pod zemljo. Zaradi svoje
edinstvenosti in lokalnosti imajo značilno aromo, ki je danes znana po vsem svetu. Vsako
drevo ni tartufom prijazno. Kmetje po vsem svetu so eksperimentirali s sajenjem dreves z
namenom vzgajanja tartufov, toda rezultati niso ravno obrodili sadov. Zato je lov na tartufe v
Sloveniji zares redko doživetje.
Uživanje v tartufih
Med lovom na tartufe skozi primorski gozd boste pokurili lepo število kalorij. Zato boste se
še toliko bolj razveselili pojedine na koncu lova. Na začetku vas bo čakala predjed iz
lokalnega pršuta, oljk in sira s tartufi. Nato pa bo sledila glavna jed, sveže pripravljene
testenine fuži, ki bodo vsebovali zajetno količino tartufov, za katerimi ste se podili ves dan.
Njihov specifičen okus je nepozaben in se bo odlično ujemal z lokalnim belim ali rdečim
vinom.
Sinergija vina in tartufov
Tako vino kot tartufi so lokalna specialiteta in najbolje ju je uživati skupaj. Razveselite vaše
brbončice s to specifično kombinacijo okusov, značilno prav za ta del sveta. Odlično
gurmansko doživetje pa naj vam popestri idilični ambient obsijanih primorskih gričev.